ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Το κάπνισμα είναι μια πανάρχαιη συνήθεια απόλαυσης. Μια απόλαυση όμως που δεν έχει την πολυτέλεια να τη χαίρεται ο άνθρωπος της πόλης, έχοντας – δυστυχώς – τον τρόπο και το χρόνο να καπνίζει πολύ. Το κάπνισμα αρχίζει να γίνεται ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, όταν ξεπερνάμε τα 5-6 τσιγάρα την ημέρα, τότε αρχίζει ο εθισμός – εξάρτηση ψυχικός (κυρίως) και σωματικός.

Οι καπνιστές ζουν λιγότερο, είναι πιο ευάλωτοι στις διάφορες μολύνσεις, αναρρώνουν δυσκολότερα, έχουν δυσοσμία, συχνές λαρυγγίτιδες – φαρυγγίτιδες – βρογχίτιδες και σ’ αυτούς είναι πιο συχνός ο καρκίνος του πνεύμονα, η στηθάγχη, το έμφραγμα, η αρτηριοσκλήρυνση, η υπέρταση, η γαστρίτιδα, το έλκος, η οστεοπόρωση.

Εκτός όμως από τους καπνιστές “υποφέρει” και βλάπτεται και το περιβάλλον τους (κυρίως τα παιδιά). Στην Ελλάδα 45 % του πληθυσμού καπνίζει. Υπολογίζεται ότι ανά άτομο το χρόνοαντιστοιχούν 3.500 τσιγάρα.

Στην επιβεβλημένη διακοπή του καπνίσματος συστήνεται ανεπιφύλακτα η φυσική, μη φαρμακευτική, ιατρική μέθοδος του “βελονισμού”. Ο βελονισμός είναι μια μέθοδος ανώδυνη και ακίνδυνη, που στηρίζει τον καπνιστή ψυχικά (συμπτώματα απέχθειας στο καπνό, ναυτία στην προσπάθεια να ξανακαπνίσει) και σωματικά (απουσία των συμπτωμάτων έλλειψης νικοτίνης. Διότι η νικοτίνη δρα διεγερτικά στο νευρικό σύστημα και όταν ο καπνιστής διακόψει το κάπνισμα ο οργανισμός αντιδρά εμφανίζοντας διάφορα συμπτώματα όπως υπνηλία, τάση για φαγητό, κεφαλαλγίες, νευρικότητα, κ.α.).

Στο “βελονισμό” χρησιμοποιούνται βελόνες ειδικές λεπτές (πάχους όσο η τρίχα του μαλλιού), αποστειρωμένες και μιας χρήσεως. Οι βελόνες αυτές τοποθετούνται

σε ειδικά σημεία για 20′, οπότε παράγονται ενδογενείς ουσίες (δηλαδή παράγονται ουσίες από το ίδιο μας σώμα), οι οποίες βοηθούν στην απεξάρτηση από το κάπνισμα.

Το ποσοστό επιτυχίας του “βελονισμού” κυμαίνεται στο 15 %, ενώ χρειάζονται 1-3 επισκέψεις. (Το θετικό αποτέλεσμα εμφανίζεται την επόμενη μέρα της πρώτης επίσκεψης). Η διακοπή του καπνίσματος με την βοήθεια του “βελονισμού” είναι η σωστή κίνηση που πρέπει να κάνουμε πριν μηδενίσουμε τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας και καταχωρηθούμε ως ένα τυχαίο νούμερο στο κατάλογο των καπνιστών που υποφέρουν από ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με το κάπνισμα.